Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Review: Smartphone Apple iPHONE 4S

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Νίκο, σίγουρα ξέρουν ότι είναι λάτρης της τεχνολογίας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από τη συλλογή μας ένα έξυπνο τηλέφωνο (ή smartphone) όπως επιτάσσουν οι τάσεις της εποχής. Το 2012 που ξεκινούσαμε, είχαμε στη διάθεσή μας ένα μικρό και ταπεινό Samsung το οποίο όμως έκανε φτερά στο "μεγάλο κόλπο" του Cape Agulhas, στη Νότια Αφρική. Η συλλογή λοιπόν ανανεώθηκε και τον Νοέμβριο του 2012 γίναμε κάτοχοι ενός μεταχειρισμένου iPHONE 4S. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια συμβίωσης με αυτό, θεωρούμε ότι η κριτική μας θα είναι τίμια μεν, άνευ σημασίας δε, αφενός γιατί στον κατασκευαστή που ακούει στο όνομα APPLE δεν καίγεται καρφί και αφετέρου γιατί το μοντέλο είναι τόσο ξεπερασμένο που δε θα προτρέψουμε ούτε θα αποτρέψουμε κανέναν μελλοντικό αγοραστή με τα σχόλια και τις διαπιστώσεις μας. Παρ' όλα αυτά, η χρήση συσκευών APPLE είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερη και ξεχωριστή σε σχέση με τις υπόλοιπες, τόσο λόγω ντιζάιν όσο και επειδή η εταιρία έχει δημιουργήσει το δικό της οικοσύστημα στο οποίο "αναγκάζει" να κινούνται οι χρήστες μη επιτρέποντας οποιαδήποτε παραμετροποίηση.

Μετά λοιπόν από εντατική και εκτεταμένη χρήση, έχουμε να πούμε δύο καλά και πολλά άσχημα για την μηλοσυσκευή. Κατά την ταπεινή μας άποψη, ότι ισχύει για ένα μοντέλο του 2012 όπως είναι το 4S, το ίδιο ισχύει και για ένα μοντέλο του 2016 όπως κι αν αυτό ονομάζεται μόνο και μόνο γιατί οι εταιρίες τεχνολογίας εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει να προσφέρουν αναλώσιμες συσκευές τις οποίες οι ίδιες απαξιώνουν βγάζοντας απλά το νέο μοντέλο καθιστώντας το αμέσως προηγούμενο αργό, άχρηστο και σχεδιαστικά ξεπερασμένο.

Το πρώτο καλό λοιπόν με τα iPHONE είναι ότι ακριβώς επειδή είναι τόσο δημοφιλή και όλοι ασχολούνται με αυτό, μπορείς να βρεις εφαρμογή πραγματικά για το οτιδήποτε. Η κατασκευή εφαρμογών έγινε από μόδα ανάγκη και η ταχεία εκμάθηση του iOS (του λογισμικού που συνοδεύει τις συσκευές της Apple) συνοδεύτηκε από μία φρενήρη εξάπλωση εφαρμογών για το γραφείο, το αυτοκίνητο, τις τράπεζες, τα ταξίδια, τον καιρό, το χρηματιστήριο και πάει λέγοντας. Η λίστα είναι μεγάλη και στη δική μας περίπτωση έχουμε βρει και χρησιμοποιούμε αρκετές εφαρμογές που μας κάνουν πιο άνετη τη ζωή και το ταξίδι.

Το δεύτερο καλό με τα κινητά τηλέφωνα της Apple είναι το μενού χρήσης και η επιφάνεια εργασίας τα οποία επί της ουσίας συμπυκνώνει το λογισμικό iOS. Ακόμα και οι ορκισμένοι εχθροί των iPHONE παραδέχονται ότι η φιλικότητα και η ευκολία που παρέχει το μενού και οι λειτουργίες του είναι παροιμιώδη. Είναι αλήθεια ότι τα νερτζόνια της Apple έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν ένα εξαιρετικά απλοποιημένο -και τις περισσότερες φορές- λειτουργικό και εργονομικό μενού όπου η κάθε ρύθμιση και εφαρμογή είναι απλή και λιτή. Τις περισσότερες φορές όλα δουλεύουν ρολόι αν και όπως συμβαίνει με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι και το iPHONE 4S ορισμένες φορές κολλάει, αργεί και γενικότερα εμφανίζει όλες τις παθογένειες που ποτέ δε θα λείψουν από οποιοδήποτε υπολογιστή μικρό ή μεγάλο, φορητό και μη.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά λόγια και πλέον πάμε στη σκοτεινή πλευρά της πόλης. Η μαμά Apple με τις συνεχείς αναβαθμίσεις των συσκευών και ταυτόχρονα του λειτουργικού της, το μοναδικό που καταφέρνει είναι να κάνει -προσωρινά- ευτυχισμένους τους νέους κατόχους γυρνώντας όμως την πλάτη σε όλους αυτούς που για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να αγοράσουν το επόμενο μοντέλο. Μ' αυτά και μ' αυτά, το καημένο 4S τρέχει σαν λαχανιασμένο το iOS 8.3, το οποίο επί της ουσίας είναι το προτελευταίο λογισμικό με εμάς να αρνούμαστε πεισματικά να πάμε στο iOS 9, γεγονός που θα σημάνει και το θάνατο της συσκευής. Γιατί; Επειδή η συσκευή θα γίνει απίστευτα πιο αργή και δυσκίνητη μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός λογισμικού που είναι σχεδιασμένο για συσκευές με ταχύτερους επεξεργαστές, μεγαλύτερες μνήμες, καλύτερες κάμερες και πάει λέγοντας. Κάτι δηλαδή που γίνεται και με τα Windows και αναγκάζει τους περισσότερους χρήστες Η/Υ να αγοράζουν νέο ή να αναβαθμίζουν το παλιό τους μηχάνημα κάθε 2-3 χρόνια και πάει λέγοντας.

Συν τις άλλοις, η Apple δεν επιτρέπει να βγεις από το δικό της οικοσύστημα. Αν δεν αποφασίσεις να "σπάσεις" τη συσκευή μέσω της διαδικασίας του jailbreak και να πάρεις το δρόμο χωρίς επιστροφή (αν και δεν είναι απόλυτο αυτό), τότε στην ουσία τρως ότι σου πασάρει και αυτό στις μέρες μας δεν αρέσει στην πλειοψηφία του κόσμου που ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία και φυσικά δεν αρέσει και σε μας. Οπότε παραμένουμε με μία αργή πλην τίμια συσκευή που μέχρι στιγμής τα κάνει σχεδόν όλα χωρίς όμως να εμπλεκόμαστε με περαιτέρω παραμετροποίηση και ντοπάρισμα της ήδη παλαιάς συσκευής.

Συνεχίζοντας τα αρνητικά στοιχεία ενός iPHONE, δεν μπορούμε παρά να μην αναφερθούμε στην υψηλή τιμή απόκτησης. Είναι ακριβά! Είναι πανάκριβα! Απορούμε πως κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να το αντικαθιστά κάθε φορά που βγαίνει το νέο μοντέλο. Μέχρι πρότινος, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έρχονταν να απορροφήσουν το υψηλό κόστος απόκτησης της συσκευής δένοντας το χρήστη με μονοετή ή διετή συμβόλαια αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, που στην ουσία αποτελούν τη σύγχρονη Μέκκα της τεχνολογίας και οδηγούν τις εξελίξεις, φέρουν τις εταιρίες να σταματούν να προσφέρουν συμβόλαια αφήνοντας στο χρήστη την επιλογή και βγαίνοντας ουσιαστικά έξω από το παιχνίδι των επιδοτήσεων. Δεν νομίζουμε οι μεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες να αργήσουν να ακολουθήσουν τις ίδιες τακτικές.


Στη δική μας περίπτωση, αγοράσαμε μεταχειρισμένη τη συγκεκριμένη συσκευή και ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί καθώς στην ελληνική αγορά τα iPHONE πωλούνται "ξεκλείδωτα" κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί κάρτα SIM από οποιοδήποτε πάροχο στον κόσμο. Μέχρι στιγμής η συσκευή μας έχει δουλέψει σε περισσότερες από 20 χώρες που θεωρούνται -αλλά δεν είναι- τριτοκοσμικές όπως η Ουγκάντα, το Σουδάν και η Αιθιοπία!

Κατασκευαστικά και πέραν από την υψηλή ποιότητα και φινίρισμα, η συσκευή μας έχει αποδειχτεί παλικάρι και η ανθεκτικότητά της αγγίζει αυτή των πάλαι ποτέ κραταιών NOKIA. Μέχρι στιγμής έχει επιβιώσει από βουτιά μέσα σε κουβά με βρομόνερα στην Τανζανία βγαίνοντας αλώβητο μετά από ένα γρήγορο στέγνωμα ενώ δουλεύει ακόμα κανονικά μετά από πτώση από τραπέζι σε τσιμέντο στην Ουγκάντα όπου απέκτησε παράσημο μία ραγισμένη οθόνη κοντά στο ακουστικό. Χωρίς να χρησιμοποιούμε αντιχαρακτική μεμβράνη προστασίας και πλαστική προστατευτική θήκη, οι γρατσουνιές είναι αλλεπάλληλες χωρίς να μειώνουν στο παραμικρό την απόκριση της εξαιρετικής οθόνης αφής.

Επί της ουσίας, είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από το συγκεκριμένο έξυπνο τηλέφωνο και θα ήμασταν υπερβολικοί και ψεύτες αν αφήναμε τα αρνητικά του να επισκιάσουν τη μέχρι τώρα χρήση του και μέναμε μόνο σε αυτά.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τρόπος -και όχι τόσο ο λόγος- με τον οποίο έχουν κατασκευαστεί αυτά τα τηλέφωνα και αναπτύσσεται η συγκεκριμένη τηλεπικοινωνιακή αγορά υπηρετεί τα μάλα τους ταξιδιώτες σαν ειδική κατηγορία χρηστών. Κατά την 9μηνη παραμονή μας στην Ελλάδα μετά την επιστροφή από την Αφρική, δυσκολευτήκαμε να βρούμε την πραγματική χρησιμότητα μιας συσκευής των 450 και άνω ευρώ από τη στιγμή που το ίντερνετ είναι παντού και η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή (σταθερού ή φορητού δεν έχει σημασία) θα αργήσει αρκετές δεκαετίες να ξεπεραστεί. Τι εννοούμε; Αν δεν είσαι 16 χρονών να έχεις το νου σου στο facebook και το instagram, αν δεν είσαι επιχειρηματίας να έχεις το νου σου στο χρηματιστήριο, στα email, τις παραγγελίες και τις κρυφές κάμερες που έχεις βάλει στα γραφεία και με τις οποίες μπορείς από απόσταση να ελέγχεις το προσωπικό σου, αν δεν είσαι δημοσιογράφος να έχεις διαρκή επαφή με την επικαιρότητα και εξελίξεις, τότε μάλλον και με ένα ταπεινό NOKIA των 40-50 ευρώ μπορείς ακόμα να κάνεις τα τηλέφωνά σου και να στέλνεις τα μηνύματά σου. Γιατί μην ξεχνάμε πως τα κινητά τηλέφωνα -έξυπνα και μη- κατασκευάστηκαν για να μπορούμε να κάνουμε τηλέφωνα και να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Το γεγονός ότι κατέληξαν να έχουν κάμερες 15 MP, GPS και να είναι σε θέση να βράζουν και καφέ, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και αυτό δε τα καθιστά απαραίτητα αν δεν κάνεις χρήση των λειτουργιών τους στο φουλ.

Οι λόγοι που για εμάς μια τέτοια έξυπνη συσκευή θεωρείται ύπεραπαραιτητη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα ταπεινό SAMSUNG  των 100 ευρώ δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει) είναι:

  • η πλοήγηση και η χρήση αμέτρητων χαρτών
  • ο έλεγχος των συναλλαγματικών ισοτιμιών
  • η χρήση web banking
  • η επικοινωνία με οικογένεια και φίλους μέσω σχετικών εφαρμογών (πχ skype κλπ)
  • ο καιρός
  • η επικαιροποιημένη πληροφόρηση σχετικά με συνοριακά περάσματα, προϋποθέσεις, γραφειοκρατικές διατυπώσεις κλπ
  • η εκτέλεση ηλεκτρονικών συναλλαγών (αγορές. πωλήσεις κλπ)
  • η άμεση καταγραφή και κατηγοριοποίηση των εξόδων



Προμήθεια συσκευής: WIND Αλιβερίου, τηλ: 22230 22124

Τιμή: 450 ευρώ


Συν:
  • Πληθώρα εφαρμογών (Apps) για οτιδήποτε
  • Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
  • Μοναδικό ντιζάιν που αντέχει στο χρόνο
  • Αποδεδειγμένα ανθεκτική συσκευή 

Πλην:
  • Υπερβολικά ακριβή συσκευή για αυτά που προσφέρει
  • Παρωχημένο σαν μοντέλο από τη στιγμή που η τάση της αγοράς είναι τα νέα μοντέλα να λεπταίνουν υπερβολικά και να τρέχουν με ταχύτητες φωτός 
  • Ξεπερασμένη και μη -απόλυτα- λειτουργική με το iOS7, εξαιρετικά αργή με το iOS8 και επί της ουσίας νεκρή με το  iOS9

Αξιολόγηση προϊόντος: 8/10

Αξιολόγηση προμηθευτή: - (Η συσκευή ήταν δώρο)


Περισσότερες πληροφορίες: https://www.apple.com/lae/iphone-4s/specs/ & https://support.apple.com/kb/SP643?viewlocale=en_LA&locale=en_LA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου