Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Review: Φορητό φίλτρο νερού Katadyn Combi Microfilter

Ανεξάρτητα με ποιο τρόπο ταξιδεύεις (με όχημα, ως backpacker, σε οργανωμένο γκρουπ κλπ), η εύρεση ενός ασφαλούς καταλύματος για να διανυκτερεύσεις είναι το πρώτο σημαντικό στη λίστα σου. Το τρίτο πιο σημαντικό είναι το φαγητό. Κρατάμε για το τέλος το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο μιας τυπικής ταξιδιωτικής ημέρας που δεν είναι άλλο από το νερό.

Η εύρεση και η προμήθεια νερού κατά τη διάρκεια μιας ημέρας είναι κομβικής σημασίας όντας ταξιδιώτης σε μία ξένη χώρα. Αν στην εξίσωση συμπεριλάβουμε τυχόν δραστηριότητες (περίπατο στην πόλη και τα αξιοθέατα, πεζοπορίες κλπ) τότε κάλλιστα μπορείς να πεις το νερό νεράκι στην περίπτωση που καταφέρεις να το στερηθείς. Ακόμα όμως κι αν αποφασίσεις να μείνεις στο ξενοδοχείο σου ή να στήσεις το αντίσκηνό σου στη μέση του πουθενά (αναλόγως με του τι τύπος ταξιδιώτη είσαι), και πάλι πρέπει από πριν να έχεις φροντίσει να έχεις μαζί το πολύτιμο αυτό αγαθό. 

Μετά από την περιπλάνησή μας σε 30 κάτι χώρες, αρκετές εκ των οποίων θεωρούνται -με βάση μελέτες και άρθρα παγκόσμιων οργανισμών- τριτοκοσμικές με χαμηλά επίπεδα υγιεινής, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε και τον πλέον άπιστο ότι ΠΟΤΕ δεν στερηθήκαμε το νερό. Πάντα, πάντα, πάντα βρίσκαμε να προμηθευτούμε εμφιαλωμένο νερό σε οποιαδήποτε συσκευασία μπορεί να φανταστεί κανείς. Η πλέον ασυνήθιστη συσκευασία ήταν στη Γκάνα όπου το εμφιαλωμένο νερό πωλείται σε πλαστικά σακουλάκια των 500ml τα οποία δυστυχώς φτάνουν να "διακοσμούν" τον περιβάλλοντα χώρο μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. 

Κατά την προετοιμασία μας, θεωρήσαμε αναγκαία την προμήθεια ενός φορητού φίλτρου νερού προσπαθώντας να αποκλείσουμε και την ελάχιστη περίπτωση να ξεμείνουμε από νερό όντας κάπου στη μέση του πουθενά και με το δεδομένο φυσικά της ύπαρξης οποιαδήποτε υδάτινης πηγής αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας. 

Εδώ και σχεδόν 4 χρόνια, είμαστε κάτοχοι του φίλτρου νερού Katadyn Combi Microfilter. Παρ' όλο που κάποιος θα νόμιζε ότι στην Αφρική το συγκεκριμένο φίλτρο δούλεψε υπερωρίες, σας διαβεβαιώνουμε ότι δε χρειάστηκε ποτέ και πολύ γρήγορα μπήκε στη λίστα των άχρηστων αντικειμένων τα οποία είχαμε προμηθευτεί και κουβαλούσαμε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο μόνο και μόνο επειδή κάποιος που όντως το είχε χρειαστεί, το είχε συμπεριλάβει στη δική του MUST HAVE λίστα εξοπλισμού για τον ταξιδιώτη. Πέραν αυτού όμως, το χρησιμοποιήσαμε όχι από ανάγκη αλλά κυρίως για να γλυτώσουμε χρήματα από την προμήθεια νερού. Και πάλι όμως η εξοικονόμηση ήταν αμελητέα έως αδιάφορη. 

Πρώτη φορά λοιπόν το χρησιμοποιήσαμε στη Ζιμπάμπουε και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Η διπλανή φωτογραφία δε θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα και πραγματικά το φίλτρο έκανε αυτό που υποσχόταν. Του έβαζες νερό βρύσης αμφιβόλου ποιότητας και φανερά πράσινου χρώματος και αυτό έβγαζε καθαρό πόσιμο φιλτραρισμένο νερό. 

Ακόμα και μετά από αυτό, σπανίως το χρησιμοποιήσαμε καθώς πάντα η αγορά εμφιαλωμένου νερού ήταν η πρώτη κίνηση στις περιπτώσεις που το νερό βρύσης δεν ήταν ασφαλές και έτσι το φίλτρο έμεινε για πάντα στην αποθήκη του Ζήκου και της Χαράς.

Ωστόσο, για τον απαιτητικό ταξιδιώτη που θα πρέπει να βασιστεί στη χρήση του και θα περάσει αρκετό χρόνο εκτός πολιτισμού ή για τον backpacker που θα κάνει 3-4 μέρες πεζοπορία (trekking σε περιοχές με νερό και στην περίπτωση που δε θα θέλει να κουβαλάει 20 λίτρα νερού αλλά ένα μόνο φίλτρο, τότε το Katadyn Combi είναι μία εξαιρετικά τίμια και αξιόπιστη λύση. 

Το Katadyn Combi περιέχει ένα σταθερό κεραμικό φίλτρο στη βάση του, το όποιο με βάση τον κατασκευαστή μπορεί να φιλτράρει μέχρι και 50.000 λίτρα νερού μέχρι να αντικατασταθεί τηρουμένων των αναλογιών (πόσο βρώμικο θα είναι το νερό που θα φιλτράρει). Επιπλέον, περιέχει και ένα άδειο φυσίγγιο το οποίο γεμίζει με μικροκόκκους ενεργού άνθρακα, γεγονός που ενισχύει την ποιότητα του τελικού προϊόντος και εναπόκειται στην κρίση του χρήστη για το αν θα το χρησιμοποιήσει (κάθε φυσίγγιο είναι αρκετό για το φιλτράρισμα 200 λίτρων νερού). Η όλη διαδικασία είναι χειροκίνητη, δεν διαρκεί πολύ και στην ουσία ο χρήστης αντλεί νερό από το ένα δοχείο στο άλλο μέσω του φίλτρου. Για να γεμίσεις 5 λίτρα, χρειάζεσαι περίπου 15 λεπτά. Η Ελβετική εταιρία διαβεβαιώνει ότι το φίλτρο εξαλείφει τα βακτήρια (99.9999% Klebsiella terrigena) και τα πρωτόζωα (99.9% Giardia Cryptosporidium), ενώ επίσης μειώνει τα χημικά και βελτιώνει τη γεύση του νερού. Εμείς απλά θα σημειώσουμε με βάση την εμπειρία μας ότι όντως το φίλτρο δουλεύει όπως διαφημίζεται και μετατρέπει το μη ασφαλές νερό βρύσης σε πόσιμο.

Στη θήκη που συνοδεύει το φίλτρο, εκτός από τη συσκευή άντλησης με το κεραμικό φίλτρο, περιέχονται 2 φακελάκια με μικροκόκκους ενεργού άνθρακα, δύο ανταλλακτικά o-rings, ένα μικρό σωληνάριο με λιπαντικό για τα o-rings της αντλίας και ένα σφουγγάρι για τον καθαρισμό του κεραμικού φίλτρου. Η τακτική και συνεπής συντήρηση και καθαρισμός του συνεπάγεται τη μακροζωία του φίλτρου και της αντλίας ενώ εγγυάται την καλή λειτουργία του. Παράλληλα ο κατασκευαστής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για την σωστή αποθήκευση του φίλτρου μετά το πέρας του ταξιδιού-εκδρομής.

Συνοψίζοντας, όπως τονίσαμε και παραπάνω, το συγκεκριμένο φίλτρο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον ταξιδιώτη που πραγματικά το έχει ανάγκη αλλά δεν είναι απαραίτητο στο άκουσμα της λέξης "τριτοκοσμική χώρα με χαμηλά επίπεδα υγιεινής".Προμήθεια συσκευής: Amazon.com

Τιμή: 181.90 ευρώ (Οκτώβριος 2011), Από 160 ευρώ (τιμή σήμερα)


Συν
  • Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής με αντοχή στο χρόνο και πολύ καλή συναρμογή των πλαστικών μερών
  • Άριστη λειτουργία και μετατροπή μη ασφαλούς νερού σε πόσιμο
  • Τα βασικά ανταλλακτικά και κιτ συντήρησης περιλαμβάνονται στην αρχική συσκευασία
  • Μικρό και ελαφρύ, χωράει παντού

Πλην
  • Δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά σαν συσκευή αποτελεί υπερβολή αν πραγματικά δεν τη χρειάζεται ο ταξιδιώτης
  • Μέτρια σχέση τιμής-ποιότητας


Αξιολόγηση προϊόντος: 8/10
Αξιολόγηση προμηθευτή: Η αγορά έγινε online


Περισσότερες πληροφορίες: https://www.katadyn.com/downloads/katadyn/manuals/filters/manual_combi_en.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου