Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Review: Κάρτες αναλήψεων & αγορών Alpha Bank Enter VISA & AMEX Bonus

Μαζί με το διαβατήριο, το χρήμα είναι ένα από τα δύο πιο πολύτιμα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο ταξιδιώτης ανεξαρτήτως προορισμού, μέσου που ταξιδεύει, ηλικίας και φυσικά budget. Είτε ταξιδεύεις πρώτη θέση, είτε τριγυρνάς με μία τσάντα στον ώμο από hostel σε hostel, το διαβατήριο και τα χρήματα είναι αυτά που διευκολύνουν οποιοδήποτε "ελιγμό" προς πάσα κατεύθυνση. Κι αν για την έκδοση διαβατηρίου η ΕΛ.ΑΣ. είναι μονόδρομος, δεν ισχύει το ίδιο για την τράπεζα καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ενώ καμία δεν πρόκειται ενδιαφερθεί περισσότερο από όσο θα κρατήσει ένα τηλεφώνημα στο κέντρο εξυπηρέτησης. Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία, λοιπόν, για τον επίδοξο ταξιδιώτη είναι η κάρτα αναλήψεων και αγορών, η οποία ανά πάσα στιγμή θα τον τροφοδοτήσει με το μοναδικό μέσο συναλλαγών που αναγνωρίζει και αποδέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος και δεν είναι άλλο από το χρήμα. Από το 5στερο Four Seasons στις Σεϋχελλες μέχρι το ταπεινό hostel στην Σαχάρα και από την εταιρία ενοικιάσεων αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης μέχρι το ανήλιαγο γκαράζ κάποιου Μαχμούτ σε κάποιο άγνωστο στενό στο Κάιρο, όλοι θα ζητήσουν να πληρωθούν σε χρήμα. 

Είναι πολύ βασικό να γίνει κατανοητό πως λειτουργεί το σύστημα και πως μπορεί να επωφεληθεί ο ταξιδιώτης όχι από προσφορές και άτοκες δόσεις αλλά γλυτώνοντας όσα περισσότερα μπορεί από προμήθειες και συναλλάγματα ενώ ταυτόχρονα μπορεί και απολαμβάνει το ταξίδι του κάνοντας ορθή, τίμια και εύλογη χρήση του χρήματος!

Στις μέρες μας, το χρήμα χωρίζεται σε "πλαστικό" και φυσικό-χάρτινο. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ανά τον κόσμο -ως γνωστόν- έχουν μία αξία ή μία τιμή και το αντίτιμο μπορεί να αποπληρωθεί είτε σε πλαστικό χρήμα είτε σε φυσικό χαρτί. Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι το μέσο που θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης να "περνάει". 

Κάπου εδώ έρχονται οι κάρτες αναλήψεων και αγορών που με τόση ευκολία εκδίδουν οι τράπεζες προκαλώντας πολλές φορές το κοινό αίσθημα. Μη έχοντας και την καλύτερη άποψη για το διεθνές και φυσικά για το ελληνικό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον για τη εν γένει λειτουργία του η οποία πολλές φορές είναι εναντίον και όχι προς όφελος των καταναλωτών, βρισκόμαστε στη θέση που πρέπει να κάνουμε χρήση των υπηρεσιών και προϊόντων αυτού. Όπερ σημαίνει ότι διαθέτουμε και χρησιμοποιούμε διάφορες κάρτες αναλήψεων προκειμένου να κάνουμε αγορές (πλαστικό χρήμα) είτε αναλήψεις σε τοπικό νόμισμα (φυσικό χαρτί). 

Οι κάρτες αναλήψεων και αγορών χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις χρεωστικές και τις πιστωτικές. Οι πρώτες εκδίδονται δωρεάν, δεν χρειάζονται σχεδόν καμία έγκριση, δεν προϋποθέτουν καμία συνδρομή και οι συναλλαγές με αυτές συνεπάγονται επαρκή χρηματικά διαθέσιμα στο λογαριασμό μας. Κοινώς, αν το ταμείον είναι μείον, οι κάρτες δεν θα εκτελέσουν καμία συναλλαγή. 

Αντιθέτως, οι πιστωτικές κάρτες συνεπάγονται κάποια συνδρομή, προσφέρουν επαχθείς -ορισμένες φορές- όρους αποπληρωμής και υψηλά επιτόκια αλλά δεν χρειάζεται να έχετε φράγκο στο λογαριασμό μας. Η χορήγησή τους ωστόσο από το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα συνεπάγεται κάποια δικαιολογητικά κυρίως για να διασφαλιστεί η τράπεζα σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής από την πλευρά του πελάτη. Η κάθε τράπεζα έχει τους δικούς της όρους, τις δικές της χρεώσεις και τα δικά της επιτόκια και εναπόκειται στην κρίση του υποψήφιου πελάτη ποια θα εμπιστευτεί.

Μετά από 3 και κάτι χρόνια ταξίδι σε παραπάνω από 35 χώρες σε 4 ηπείρους, οι κάρτες τις οποίες κάνουμε συνεχή χρήση είναι οι χρεωστικές κάρτες αναλήψεων και αγορών της ALPHA BANK. Επιλέγουμε χρεωστικές καθώς θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο, δε θέλουμε να χρωστάμε δόσεις και πανωτόκια και επιπλέον δε θέλουμε να μπαίνουμε στον πειρασμό των άτοκων δόσεων για διάφορες αγορές. Επιλέγουμε ALPHA BANK έχοντας πρώτα δοκιμάσει και συγκρίνει με την Τράπεζα Πειραιώς. Η Εθνική Τράπεζα δεν προσφέρει χρεωστικές κάρτες VISA ενώ η EUROBANK ποτέ δεν μας ενέπνευσε υψηλή εμπιστοσύνη. Τράπεζα που εκδίδει πιστωτικές σε 1 λεπτό λες και είναι αντικλείδια, δεν είναι να την έχεις και σε εκτίμηση..


Βασική σημείωση: Τα διακριτικά VISA, Mastercard, AMEX (American Express), Maestro κλπ αφορούν διεθνείς επιχειρήσεις/ οργανισμούς που παρέχουν την τεχνολογία, τις υποδομές, τους όρους και τις υπηρεσίες πληρωμής έτσι ώστε να διευκολύνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κοινώς, επειδή ALPHA BANK δεν υπάρχει στην Ακτή Ελεφαντοστού, έρχεται η Visa και η AMEX να γεφυρώσει αυτό το κενό και να κάνει τη ζωή του ταξιδιώτη πιο εύκολη. Με το αζημίωτο φυσικά..

Σχετικά με τις χρεωστικές κάρτες VISA & AMEX της ALPHA BANK, έχουμε κάνει αναλήψεις από όλες τις χώρες που έχουμε επισκεφτεί και καμία φορά δεν βρεθήκαμε εκτεθειμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία ανάληψη που κάναμε σε ένα άγνωστο χωριό κάπου στη Γουινέα. Η Γαλλική Mastercard του Ghislain κώλωσε! Όχι όμως η ENTER VISA της AB η οποία μας έβγαλε ασπροπρόσωπους.

Πέραν όμως του που "περνάει" και που όχι μία κάρτα, το βασικότερο ζήτημα είναι οι όροι και οι χρεώσεις για αναλήψεις και αγορές και εδώ ερχόμαστε να συμπορευθούμε με την ΑΒ καθώς έχει τους πιο ευνοϊκούς κατά την ταπεινή μας γνώμη. 

Τόσο η VISA όσο και η AMEX της ΑΒ έχουν τη χαμηλότερη προμήθεια για ανάληψη μετρητών στο εξωτερικό, η οποία είναι 1% επί του ποσού με ελάχιστη προμήθεια 4,40 ευρώ. Καμία άλλη τράπεζα δεν χρεώνει τόσο χαμηλή προμήθεια για ανάληψη από οποιοδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο. Σε ότι έχει να κάνει με αγορές ανά τον κόσμο, η AMEX κάνει τη διαφορά. Δεν χρεώνει καμία προμήθεια για τη διενέργεια της συναλλαγής και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ισοτιμία στην μετατροπή του συναλλάγματος. Το ίδιο ισχύει και για την ENTER VISA με τη διαφορά ότι η ισοτιμία είναι ελάχιστα χειρότερη σε σχέση με την ΑΜΕΧ. Καμία όμως από τις δύο κάρτες δεν χρεώνει προμήθεια για τη διενέργεια αγορών στο εξωτερικό πέραν της μετατροπής συναλλάγματος κάτι που συμβαίνει με τις χρεωστικές κάρτες VISA της Πειραιώς.

Τέλος, με τη νέα αναβάθμιση που έκανε η AB στην υπηρεσία του Web Banking, ανέβηκε αυτομάτως δέκα σκαλιά σε σχέση με την Πειραιώς, η οποία κάποτε κρατούσε τα σκήπτρα στον συγκεκριμένο τομέα. Εξαιρετικός σχεδιασμός, πλούσια πληροφόρηση και πολύ καλές εφαρμογές για τα "έξυπνα" τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών στο εξωτερικό, αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η χρήση υπηρεσιών Web Banking θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη για τον αμεσότερο έλεγχο του λογαριασμού μας. Κάπως έτσι ανακαλύψαμε ένα βράδυ στο Cape Town ότι 7 συναλλαγές που φαίνονταν να είχαν πραγματοποιηθεί από τις κάρτες μας, μας έκαναν φτωχότερους κατά 1.200 ευρώ περίπου. Η διαδικασία "αποποίησης" των συναλλαγών που κινεί ο καταναλωτής σε συνεργασία με την τράπεζα, απέδωσε βέβαια καρπούς και τα χρήματα επεστράφησαν στο λογαριασμό μας. Ποτέ όμως δεν μάθαμε πως με τόση ευκολία κάποιος μπορεί να διενεργήσει συναλλαγές έχοντας καταφέρει με κάποιο τρόπο να δημιουργήσει κλώνο της κάρτας σου ενώ όταν εμείς κάνουμε το λάθος να ξεχάσουμε το PIN ή κάποιον άλλο μυστικό κωδικό, τότε μπλοκάρει το σύμπαν! 

Η ενεργοποίηση της έξτρα υπηρεσίας ασφάλειας συναλλαγών Verified by Visa, όντως κάνει πιο ασφαλείς τις συναλλαγές σας (αν και δεν εξαρτάται από τον καταναλωτή αλλά από το αν η εταιρία έχει ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη λειτουργία) και είναι άλλος ένας λόγος που προτιμούμε τις κάρτες VISA έναντι αυτών της Mastercard. 

Παρατήρηση: η τράπεζα του Ghislain κάποια στιγμή μπλόκαρε τις κάρτες του καθώς είδαν στο σύστημά τους συναλλαγές από διάφορες χώρες της Αφρικής. Δεν μπήκαν στον κόπο να τον ενημερώσουν και έπρεπε αυτός να καλέσει για να δει τι φταίει και καμία κάρτα του δεν έβγαζε λεφτά. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής και δε νομίζουμε να συμβεί μιας και ο βαθμός οργάνωσης των ελληνικών τραπεζών δεν έχει φτάσει ακόμα αυτό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών. Πολλοί ταξιδιώτες που έχουμε συναντήσει με προέλευση τη βόρεια & δυτική Ευρώπη, ενημερώνουν προσωπικά τις τράπεζές τους για τις χώρες/ ηπείρους που πρόκειται να επισκεφτούν ακριβώς για να μην την πατήσουν όπως ο Γάλλος φίλος μας.

Σημαντικό μειονέκτημα της χρεωστικής AMEX της ALPHA BANK είναι το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να λογιστικοποιηθούν και οριστικοποιηθούν οι συναλλαγές (πάνω από 30 εργάσιμες). Αντιθέτως, οι αγορές με την ENTER VISA επεξεργάζονται σε 3-5 εργάσιμες ημέρες. Ο πρώτος που ευθύνεται για αυτό είναι ο οργανισμός της AMEX και έπειτα ο έμπορος που "τραβάει" τα χρήματα ενώ η ΑΒ μικρή συνενοχή έχει στο έγκλημα. 

Βασική σημείωση: Σε κάθε περίπτωση, μόνο κάρτες που υποστηρίζει η VISA και η Mastercard έχουν παγκόσμια κάλυψη και αποδοχή κυρίως σε χώρες αναπτυσσόμενες, λιγότερο ανεπτυγμένες ή υποανάπτυκτες. Οποιαδήποτε άλλη κάρτα είναι αρκετή μέχρι τα ψώνια στον Βερόπουλο και μέχρις εκεί. Ακόμα κι αν σχεδιάζετε ταξίδι στην Ινδία ή την Κολομβία (χώρες φτωχές αλλά σαφώς πιο ανεπτυγμένες από τη Γουινέα και τη Μαυριτανία) μη διανοηθείτε να πάτε με την ΕΘΝΟCASH Maestro που εκδίδει η Εθνική Τράπεζα!




Προμήθεια καρτών: ALPHA BANK

Τιμή:-
 
Συν:
  • χαμηλότερη προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ εξωτερικού
  • μηδενική προμήθεια για αγορές στο εξωτερικό
  • παγκόσμια κάλυψη όσον αφορά την ENTER VISA
  • δυνατότητα συναλλαγών μέσω ίντερνετ χωρίς καμία χρέωση
Πλην:
  • εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για την οριστικοποίηση των συναλλαγών όσον αφορά την AMEX BONUS με αποτέλεσμα δεσμευμένα κεφάλαια που καθίστανται μη διαθέσιμα



Αξιολόγηση προϊόντος: 8/10

Αξιολόγηση προμηθευτή:-


Περισσότερες πληροφορίες: https://www.alphabankcards.gr/