Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Review: Φορητό ψυγείο IndelB TB42 12-24 (DC) Volt

Το συγκεκριμένο ψυγείο λειτουργεί όπως τα οικιακά ψυγεία με φρέον αλλά έχει χωρητικότητα μόνο 42 λίτρα τα οποία διαπιστώσαμε καθ΄οδόν ότι είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι όσο το δικό μας. Εδώ και τρία χρόνια παγώνει τις μπύρες μας, ψύχει τα λαχανικά μας και κρατά δροσερό οτιδήποτε χρειάζεται ψύξη.

Λειτουργεί στα 12V (ή στα 24V για τα φορτηγά) και είναι συνδεδεμένο με την μπαταρία του αυτοκινήτου. Αυτό που το καθιστά εξαιρετικό και το ανεβάζει στην κορυφή των προτιμήσεών μας, είναι το γεγονός ότι διαθέτει αυτόματη "έξυπνη" λειτουργία και το μοτέρ σταματάει να δουλεύει όταν η μπαταρία φτάνει στα 12.2V. Ανιχνεύει δηλαδή την χαμηλή τάση της μπαταρίας και δεν την "ξελιγώνει" κάτι που αποδεικνύεται απόλυτα χρήσιμο όταν το επόμενο πρωί πρέπει να βάλεις μπρος και να συνεχίσεις το ταξίδι σου. 

Με το αυτοκίνητο σε στάση -γεγονός που συνεπάγεται την αποφόρτιση της μπαταρίας- το συγκεκριμένο ψυγείο αντέχει μέχρι 2 ημέρες χωρίς να χρειαστεί φόρτιση η μπαταρία, κρατώντας τα πάντα από παγωμένα έως δροσερά αναλόγως βέβαια και της εξωτερικής θερμοκρασίας. 

Έχοντας αλλάξει τον ηλεκτρολογικό προσανατολισμό και ρυθμίσεις στο αμερικάνικο σκέλος του ταξιδιού, το ψυγείο πλέον είναι συνδεδεμένο με την δεύτερη μπαταρία, η οποία φορτίζεται από το φωτοβολταϊκό πάνελ όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Στην Αφρική, το πάνελ δεν δούλευε επί καθημερινής βάσης σε αντίθεση με την Αμερική όπου το πάνελ είναι μόνιμα εγκατεστημένο στις μπάρες οροφής του βαν τροφοδοτώντας συνεχώς την έξτρα μπαταρία. Η ηλεκτρολογική αλλαγή έγινε πολύ πρόσφατα και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να εξάγουμε σε ένα 6μηνο από τώρα.

Ο ηλεκτρολόγος που έκανε την εγκατάσταση προμηθεύτηκε το ψυγείο για λογαριασμό μας και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Η μητρική εταιρία ωστόσο είναι ιταλική και τα ψυγεία κατασκευάζονται στην γείτονα χώρα. 

Η ιταλική εταιρία βγάζει ακριβώς το ίδιο ψυγείο με την ίδια χωρητικότητα για λειτουργία με εναλλασσόμενο ρεύμα (110-230V) με αυτόματη εναλλαγή από συνεχές χωρίς να χρειάζεται κάποια ενεργοποίηση (ΤΒ42Α).

Το εν λόγω ψυγείο έχει ισχύ 60Watt και σύμφωνα με τον κατασκευαστή καταναλώνει 0.287kWh σε 24 ώρες.

Όποιος θεωρεί ότι χρειάζεται ένα τέτοιο εξοπλισμό για το όχημα και τα ταξίδια του, τότε η IndelB και τα προϊόντα της είναι μία εταιρία που αξίζουν της προσοχής και της εμπιστοσύνης. Ο ανταγωνισμός (ARB, Engel, Waeco, National Luna κλπ) είναι μεγάλος όσον αφορά τον εξοπλισμό περιπέτειας και μας είναι άγνωστο ποιες από αυτές τις εταιρίες έχει επίσημη (ή έστω ανεπίσημη) εμπορική παρουσία στη χώρα μας. Ο δικός μας Ιταλός έχει αποδειχθεί παλικάρι και φυσικά τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Το εύρος τιμών είναι πάνω κάτω το ίδιο και είναι μία από τις κατηγορίες προϊόντων που κοστίζουν ακριβά στον ταξιδιώτη που θέλει την πολυτέλεια μιας παγωμένης μπύρας μετά από μία κουραστική μέρα και πάει λέγοντας.


Προμήθεια συσκευής: Δημήτρης Πασσάς, Μύτικας, Χαλκίδα, τηλ: 2221050024 

Τιμή συσκευής: 552 ευρώ (Νοέμβριος 2011)


Συν:
  • εξαιρετική ψύξη και λειτουργία (7 σκάλες ψύξης)
  • "έξυπνη" λειτουργία προκειμένου να μην αποφορτίζεται η μπαταρία
  • μεγάλο και μικρό καπάκι ανοίγματος
  • δυνατότητα εγκατάστασης συρόμενης βάσης
  • αυτόματη εναλλαγή από 12V σε 24V
  • αφαιρούμενα πλαϊνά χερούλια μεταφοράς
  • μοντέλο για συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα

Πλην:
  • αντέχει μόνο 2 ημέρες χωρίς φόρτιση της μπαταρίας στην οποία είναι συνδεδεμένο
  • αλμυρούτσικο κόστος


Αξιολόγηση προϊόντος: 8/10

Αξιολόγηση προμηθευτή: 9/10


Περισσότερες πληροφορίες: http://www.indelb.com/products/automotive/travel_box/tb42_tb42a