Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Review: Συσκευή εντοπισμού & καταγραφής πορείας Spot 2 Satellite GPS Messenger

Η συγκεκριμένη συσκευή καταγράφει και ενημερώνει με το γεωγραφικό σου στίγμα έναν χάρτη που από πριν έχεις ενσωματώσει σε κάποιο ιστοχώρο (blog, ιστοσελίδα κλπ). Με τον τρόπο αυτό, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία που βρίσκεσαι. Ανήκει στην κατηγορία των GPS trackers και επιπλέον ο χρήστης μπορεί να στείλει γραπτό μήνυμα ή email καθώς επίσης και να καλέσει επείγουσα βοήθεια.
Αγοράσαμε τη συγκεκριμένη συσκευή προκειμένου να κρατάμε τις οικογένειες και τους φίλους μας ενήμερους για την πορεία και τη θέση μας καθημερινά. Η λειτουργία της συσκευής είναι πολύ απλή και αρκεί μόνο να πατήσεις το σωστό κουμπί (συγκεκριμένα αυτό με το αποτύπωμα της αρβύλας). Με τον τρόπο αυτό, ο χάρτης της διαδρομής ενημερώνεται με το στίγμα σου και οι "ακόλουθοι" του χάρτη μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το που βρίσκεσαι. Η λειτουργία της συσκευής προϋποθέτει ετήσια συνδρομή και η προμήθεια μόνο της συσκευής δεν είναι αρκετή.

Μία από τις λειτουργίες είναι η αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό (το οποίο ο χρήστης έχει προκαθορίσει από πριν) σε επιλεγμένους παραλήπτες ή ακόμα και η αποστολή email. Παρ' όλο που είχαμε ενημερώσει τη λίστα με τους παραλήπτες και είχαμε ετοιμάσει προσωποποιημένο μήνυμα, κάνοντας χρήση της υπηρεσίας, κανένας από τους παραλήπτες δεν έλαβε ποτέ γραπτό μήνυμα ή email.

Παράλληλα, η κυριότερη λειτουργία της συσκευής είναι το κουμπί SOS, το οποίο πρακτικά εκπέμπει σήμα κινδύνου και τα τοπικά συνεργεία ασφάλειας και διάσωσης σπεύδουν προς βοήθεια. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που το χρειαζόμασταν, ειδικά σε χώρες όπου οι υποδομές ήταν από φτωχές έως ανύπαρκτες αλλά η εταιρία ισχυρίζεται πως με μία μικρή συμμετοχή επιπλέον του ετήσιου προγράμματος συνδρομής, καλύπτεσαι μέχρι το ποσό των 100.000 δολαρίων. Από μία σύντομη έρευνα στην ιστοσελίδα της εταιρίας και κυρίως στην κατηγορία των διασώσεων, καμία δεν έχει γίνει σε χώρα τρίτου κόσμου. Η μεγάλη πλειοψηφία των διασώσεων έχει γίνει σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, χώρες δηλαδή όπου η οργάνωση και υποδομές επιτρέπουν την όσο πιο άμεση ανταπόκριση από τις αρχές και τους διασώστες.

Χάρτης κάλυψης με τελευταία ανανέωση Φλεβάρη 2015
Βασικό μειονέκτημα κατά την περίοδο που κάναμε χρήση της συσκευής και υπηρεσίας (2012) ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε πλήρης κάλυψη της αφρικανικής ηπείρου καθώς αυτή περιοριζόταν στη δυτική Αφρική. Φυσικά και δεν ανανεώσαμε τη συνδρομή μας τη δεύτερη χρονιά του ταξιδιού στην Μαύρη Ήπειρο! 

Παράλληλα βρήκαμε αρκετά αργό και δυσλειτουργικό το μενού των ρυθμίσεων ενώ πολλές λειτουργίες δεν αποθηκεύονταν αμέσως και έπρεπε να επιμείνεις μέχρι να περαστούν σωστά. 

Η εταιρία από την οποία προμηθευτήκαμε τη συσκευή και η οποία την περίοδο του 2012 ήταν ο επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, είναι η AVMAP (Όμιλος εταιριών Βασιλόπουλου). Θυμόμαστε να μας χρεώνουν 12 ευρώ μεταφορικά για μία αποστολή από την Αθήνα στη Χαλκίδα κάτι που μας είχε φανεί αλμυρό δεδομένης της απόστασης και του μεγέθους του δέματος. 

Σε γενικές γραμμές, δε θα προτρέπαμε αλλά ούτε θα αποτρέπαμε τον μελλοντικό ταξιδιώτη, ορειβάτη, κατασκηνωτή, πεζοπόρο και οποιονδήποτε άνθρωπο της περιπέτειας να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης συσκευής. Οι δικοί μας άνθρωποι έμεναν κάθε βράδυ ήσυχοι καθώς ήξεραν τις κινήσεις μας αλλά βασικό συστατικό ενός ταξιδιού περιπέτειας είναι το μυστήριο. Η συγκεκριμένη συσκευή δεν δούλεψε όπως διαφημίζεται σε καμία των περιπτώσεων και το γεγονός αυτό την καθιστά τουλάχιστον μη χρήσιμη ή απαραίτητη για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε μη ανεπτυγμένες χώρες και περιοχές. Από την άλλη, ο μέσος Αμερικανός που έχει μάθει να εξοπλίζεται με την τελευταία δόση τεχνολογίας και επιλέγει να κάνει κάτι ριψοκίνδυνο, είναι ίσως ο καλύτερος πελάτης και η συσκευή έχει πλήρη λειτουργία και εφαρμογή σε μία χώρα όπως οι ΗΠΑ.

Μία σύντομη έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο και στην επίσημη ιστοσελίδα του προϊόντος, μας αποκάλυψε ότι μία νέα συσκευή τρίτης γενιάς είναι πλέον διαθέσιμη ενώ για τους λάτρεις των smartphones, με την αγορά της κατάλληλης εφαρμογής και του κατάλληλου dongle, μπορείς να κάνεις χρήση της υπηρεσίας κατευθείαν από την έξυπνη συσκευή σου.


Προμήθεια συσκευής: AVMAP GIS SA, Ναξου 2-4 & Αγ.Αντωνίου, Χαλάνδρι, τηλ: 210 8056321-6
Προμήθεια ετήσιας συνδρομής: findmespot.com

Τιμή συσκευής: 179 ευρώ & 12 ευρώ μεταφορικά (Οκτώβριος 2011)
Τιμή βασικής ετήσιας συνδρομής: 204 ευρώ (Οκτώβριος 2011)

Τιμή συσκευής σήμερα: 150-170 δολάρια
Τιμή βασικής ετήσιας συνδρομής σήμερα: 99 δολάρια
Κάλυψη σε περίπτωση διάσωσης: 17.95 δολάρια ετησίως


Συν:
  • συνεχής ή μεμονωμένη παρακολούθηση και καταγραφή πορείας
  • μικρό μέγεθος που χωράει παντού (κυρίως για backpackers)
  • ελάχιστη κατανάλωση μπαταρίας (3 μπαταρίες ΑΑΑ)

Πλην:
  • πολύ ακριβή συσκευή και συνδρομή
  • μη λειτουργία των προσωποποιημένων γραπτών μηνυμάτων και email
  • δεν προσφέρει παγκόσμια κάλυψη
  • απώλεια των στιγμάτων στον ενσωματωμένο χάρτη μετά από 7 ημέρες 
  • άγνωστο αν και κατά πόσο μπορεί να γίνει διάσωση σε μη ανεπτυγμένες χώρες 
  • πολύ υψηλό κόστος αποστολής από την Αθήνα στη Χαλκίδα από τον προμηθευτή

Αξιολόγηση προϊόντος: 6/10 
Αξιολόγηση προμηθευτή: 7/10

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.findmespot.com/en/?cid=102