Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Review: Συσκευή εντοπισμού θέσης Garmin nüvi 2595 LMT

Review: Συσκευή εντοπισμού θέσης Garmin nüvi 2595 LMT



Η συσκευή εντοπισμού θέσης ή κοινώς GPS είναι από τα πιο πολύτιμα εργαλεία ενός ταξιδιώτη είτε εξερευνά νέες διαδρομές με το αυτοκίνητο και τη μηχανή του είτε απλώς κάνει μία πεζοπορία στο βουνό. Υπάρχουν πολλών ειδών συσκευές αναλόγως με τις ανάγκες του χρήστη πχ για πεζοπορία, για οδήγηση, για τη θάλασσα κλπ. Επίσης, τα χαρακτηριστικά τους, οι υπηρεσίες που προσφέρουν, η ευκρίνεια της οθόνης, οι χάρτες που περιλαμβάνουν και πολλά άλλα τεχνικά στοιχεία ανεβοκατεβάζουν αναλόγως και την τιμή απόκτησης.



Για εμάς προσωπικά, το πιο σημαντικό ήταν να έχουμε μία αξιόπιστη συσκευή που δε θα μας κρεμάσει μετά το πρώτο 6μηνο καθώς κάνουμε καθημερινή χρήση σε δρόμους και χώρες άγνωστες όπερ σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούμε, να πάρουμε λάθος δρόμο και πάει λέγοντας.

Εδώ να σημειωθεί ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας, το GPS συνεπικουρείται πλέον από το smartphone και την ταμπλέτα που έχουμε, τα οποία επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συσκευές πλοήγησης παράλληλα με τους χάρτες της Google. Με τη παράλληλη χρήση του GPS, του κινητού και της ταμπλέτας τόσο ο σχεδιασμός της διαδρομής όσο και η πλοήγηση γίνονται παιχνιδάκι και η εξοικείωσή μας στις χώρες που επισκεπτόμαστε γίνεται ολοένα και πιο εύκολη.

Η συσκευή της Garmin, nüvi 2595 LMT, που προμηθευτήκαμε ανακατασκευασμένη από το γερμανικό eBay, έχει αποδειχτεί παλικάρι μετά από 2 χρόνια σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται με προεγκατεστημένους χάρτες City Navigator για την Ευρώπη και μάλιστα με ισόβια ανανέωση αυτών. Σχετικά με τους χάρτες για την αμερικάνικη ήπειρο, εκεί έπρεπε να δουλέψουμε υπερωρίες και να τους βρούμε όλους "σπασμένους" στο διαδίκτυο καθώς οι αρχικές τιμές λιανικής είναι απλησίαστες. Τους χάρτες αυτούς έχουμε κάνει προσβάσιμους και οποιοσδήποτε μπορεί να τους κατεβάσει από εδώ. Τα αρχικά LMT αφορούν τις υπηρεσίες που έρχονται πακέτο με τη συσκευή. Πιο συγκεκριμένα το L σημαίνει Lifetime δηλαδή την ισόβια ανανέωση χαρτών όποτε διανέμει νέους η μαμά εταιρία, το M σημαίνει Maps για τους προεγκατεστημένους χάρτες που περιλαμβάνει η συσκευή (η συγκεκριμένη έρχεται με "φορτωμένη" όλη την Ευρώπη) και το Τ σημαίνει Traffic καθώς η συσκευή υποστηρίζει υπηρεσία ενημέρωσης για την κίνηση στους δρόμους.

Η συγκεκριμένη συσκευή έχει οθόνη αφής 5'', ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια, δέχεται κάρτα μνήμης microSD (η δική μας συσκευή ήρθε με μία καρτούλα 8GB αλλά αυτό εξαρτάται από τον προμηθευτή) και η μπαταρία της αντέχει περίπου 2 ώρες εκτός φόρτισης. Το περιβάλλον χρήστη είναι πολύ ευχάριστο και εύκολο, σε αρκετές περιπτώσεις και όταν αυτό παρέχεται από τους χάρτες έχει 3D απεικόνιση διασταυρώσεων και εξόδων από τον αυτοκινητόδρομο και φωτογραφία της εξόδου κάτι που κάνει ακόμα πιο εύκολη την πλοήγηση (το ονομάζει photoReal junction view). Παράλληλα, η συσκευή έχει προεγκατεστημένη λήψη σημάτων στο καλώδιο φόρτισης (FM traffic receiver) για την κυκλοφορία μαζί με έξτρα κεραία για καλύτερη λήψη. Περιμέναμε πως και πως να δούμε αν όντως δουλεύει κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ αλλά τελικά τζίφος. Η μοναδική μεγαλούπολη στην οποία όντως έπιασε σήμα και μας έδωσε πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο ήταν η Πόλη του Μεξικού. Ψάξαμε αρκετά στο διαδίκτυο τι χρειάζεται να κάνουμε για να δουλεύει συνεχώς ή έστω αν χρειάζεται κάποια συνδρομή (αν και στην επίσημη ιστοσελίδα αναφέρεται ρητά ότι δεν χρειάζεται συνδρομή και ότι η υπηρεσία είναι δωρεάν) αλλά άκρη δε βγάλαμε και μιας και ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, πετάξαμε λευκή πετσέτα αφού τελικά δεν καταλάβαμε πότε αυτή η υπηρεσία λειτουργεί και πότε όχι και τι χρειάζεται να κάνει ο χρήστης. Τέλος, έχει λειτουργία Bluetooth και μπορεί να συνδεθεί με κινητό τηλέφωνο για πραγματοποίηση κλήσεων hands-free.

Επειδή όμως η συσκευή από μόνη της είναι άχρηστη αν δεν έχεις ένα καλό σετ χαρτών, εδώ
πρέπει να σημειώσουμε ότι οι χάρτες City Navigator που έρχονται να εξοπλίσουν τις συσκευές της Garmin, είναι εξαιρετικοί όχι μόνο στην πλοήγηση και τις οδηγίες αλλά και στα POIs που περιέχουν και τα οποία μας κάνουν τη ζωή απείρως πιο εύκολη όταν σε μία άγνωστη πόλη πρέπει να βρούμε βενζινάδικο, πλυντήριο για τα ρούχα, κάμπινγκ κλπ. Πέραν αυτών, οι χάρτες περιλαμβάνουν τα όρια οδήγησης τα όποια είναι εξαιρετικά χρήσιμα να ξέρεις ειδικά στις ΗΠΑ όπου όλες οι αποστάσεις είναι σε μίλια. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα όρια ταχύτητας αλλάζουν αυτόματα στην συσκευή χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις την ανάλογη ταμπέλα και 90 από τις 100 περιπτώσεις που έχουμε τσεκάρει, αυτά είναι έγκυρα και ανανεωμένα με βάση τις ταμπέλες.

Μία αναζήτηση στη Google για την εν λόγω συσκευή αλλά και γενικώς για συσκευές GPS, θα σας βγάλει ένα κατεβατό τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες τις οποίες εμείς προσωπικά βρίσκουμε ανούσιες (αν όχι άχρηστες). Είναι ξεκάθαρο ότι ελάχιστοι άνθρωποι αποφασίζουν να αγοράσουν ένα GPS για να βρουν το δρόμο τους στη Ρουάντα και τη Γουατεμάλα και ασφαλώς οι προσδοκίες αλλά και η χρήση δεν είναι η ίδια. Ως υπέρμαχοι της απλότητας και της λιτότητας, θεωρούμε ότι η συσκευή την οποία χρησιμοποιούμε -για το κόστος της- είναι μία τίμια και αξιόπιστη συσκευή η οποία πραγματικά κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί και τίποτε παραπάνω. Τώρα αν κάποιος θέλει να βλέπει 3D τις εξόδους της Αττικής Οδού ή της γερμανικής autobahn και αν θέλει η συσκευή του να λαμβάνει σήμα από 45 δορυφόρους και να αποθηκεύει 30 διαδρομές, αυτό είναι άλλο θέμα. Στα συν της συσκευής και κάτι που ο επίδοξος αγοραστής θα πρέπει να έχει υπόψιν του όταν κάνει έρευνα είναι η ταχύτητα με την οποία κάνουν επανυπολογισμό της διαδρομής σε περίπτωση που χαθείς. Το nüvi 2595 LMT είναι εξαιρετικά γρήγορο αν θυμηθούμε και άλλα GPS που έχουν περάσει από τα χέρια μας ενώ η οθόνη είναι αρκετά μεγάλη και εύχρηστη.

Τέλος, οι συσκευές της Garmin συνδέονται μέσω USB με λάπτοπ και κομπιούτερ κάνοντας χρήση των προγραμμάτων MapSource & Basecamp. Σε αυτά τα προγράμματα (τα οποία μπορεί κάποιος να κατεβάσει και να εγκαταστήσει δωρεάν) και εφόσον περάσεις τους ανάλογους χάρτες, μπορείς να σχεδιάσεις τη διαδρομή σου και κατόπιν να τη "φορτώσεις" στη συσκευή ενώ παράλληλα μπορείς να κάνεις και το ανάποδο, δηλαδή να περάσεις μία αποθηκευμένη διαδρομή που ήδη έχεις κάνει. Αρκετοί ταξιδιώτες κάνουν κάτι αντίστοιχο ενώνοντας στο τέλος όλες τις διαδρομές τους και απεικονίζοντας το σύνολο του ταξιδιού τους στον παγκόσμιο χάρτη κάτι όμως που συνεπάγεται ότι το GPS πρέπει να δουλεύει συνεχώς για να καταγράφει τη διαδρομή.

Στα περιεχόμενα του πακέτου, βρήκαμε μετά χαράς μία πανέμορφη και καλοφτιαγμένη δερμάτινη θήκη πλέον του καλωδίου φόρτισης, της κάρτας microSD, της εξωτερικής κεραίας και της βεντούζας-βάσης για το παρ-μπριζ. 



Προμήθεια συσκευής: Ebay.de

Τιμή αγοράς: 137,90 ευρώ (Αύγουστος 2014),  Τιμή σήμερα: από 160 ευρώ


Συν
  • Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής με αντοχή στο χρόνο και πολύ καλή συναρμογή των πλαστικών μερών
  • Μικρό και ελαφρύ, χωράει παντού
  • Εξαιρετικά γρήγορος επανυπολογισμός διαδρομής
  • Πολύ καλή σχέση τιμής-ποιότητας
  • Ταχύτατη απόκριση της οθόνης αφής & πολύ φιλικό μενού χρήσης
  • Εξαιρετικά ενημερωμένα POIs των χαρτών της CityNavigator

Πλην
  • Η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους δεν δούλεψε ποτέ ή σχεδόν ποτέ (μόνο σε μία περίπτωση στην Πόλη του Μεξικού)
  • Η λεκτική απόδοση των τοπικών οδών τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά είναι απλά για γέλια

Αξιολόγηση προϊόντος: 8/10
Αξιολόγηση προμηθευτή: Η αγορά έγινε online


Περισσότερες πληροφορίες: https://buy.garmin.com/en-GB/GB/prod97146.html#gallery-dialog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου